tisdag 16 mars 2010

VÅRTECKEN



Det går lång tid mellan mina blogginlägg nu. Det är så mycket som pockar på. Jag går ofta och formulerar mig, men se att ha tid att sitta och skriva, det vill sig inte riktigt. Nå:


Öland ligger fortfarande täckt av snö, även om snötäcket krymper alltmer. Några bara fläckar mitt på åkrarna kan skymta fram, och där samlas grågässen.
När jag var barn och gick i småskolan i Långsele, Ångermanland, då fick vi på hembygdskunskapen sjunga sången om årstiderna.:” I mars börjar bonden sin åker att så…”
Jag kommer ihåg att jag alltid tyckte att det var horribelt, hur kunde bonden börja så när det var så mycket snö kvar, överallt?
Senare förstod jag att sången syftade på södra Sverige, och det var med avundsjuka jag sjöng med i den.
I år gäller den inte någon alls! I år kan inte den ivrigaste bonde så sin åker i mars, i alla fall inte här på Öland.
Åkrarna är snövita.
Snödrivorna ligger höga längs vägarna, men asfaltvägarna är bara, torra och underbart cykelbara!

Förra veckan var jag uppe ”på fjället” här på Mysinge alvar. Ser ni fjälltoppen skymta där borta? (Mysinge hög).
Vore det här en vanlig vinter skulle Öland ha ytterligare fantastiska turistattraktioner – ”Skar-vandring på alvaret”. ”Skidtur i oändligheten.”
.
Jag hade en dryg decimetertjock snödriva ovanpå min rabatt mot västerväggen. För att skynda på våren tog jag spaden och grävde bort snön. Drygt en decimeter tjock isig snö.

Och under snön låg alldeles färdiga, t o m utslagna snödroppar! Fantastiskt, vilken optimism! ”Klart att våren kommer, lika bra att vi sätter fart och fixar blommorna redan nu.”


Och tofsvipor flyger över de snörika åkrarna.


Några rapphöns ( ja, ja, de är stannfåglar men i brist på andra vårtecken tycker jag att de duger).

Några av mina fruktträd har jag börjat klippa – det är vårtecken!
Och nu ligger vi i för fullt, vi som går geo-guide utbildningen. Vi från södra delen av ön ska guida våra kamrater från norr.
Vi läser på om granit och skiffer, om istider och fossil, och jag koncentrerar mig mycket på alunframställningen.
Tänk att människor har kommit på att utnyttja naturens resurser så. Hur kom man fram till att man skulle låta alun kristallisera sig, hur upptäckte man vilken effekt det hade vid färgning av tyger och garner? På 1700talet, när jag tycker att man skulle ha fullt upp med att så och skörda för att ha mat att föda de stora familjerna med!
Och nu går vi omkring i ruinerna efter denna industri, jag kan nästan höra arbetarna ( av vilka en tredjedel var barn under 12 år) stöna och svettas och hosta i svavelröken…
Den 27:e mars har vi vårt gesällprov. Jag hoppas att snön inte gör det alltför svårt att hitta bland ruinerna!

Hönshus och grishus, vackrare än idag, eller hur? De har dessutom sjöutsikt. (Adolfshamnn vid Stora Bruket)

Så ytterligare en sång:

"Nu hoppar haren kråka på ängens vita gräs". Tänk, jag trodde att han bara satte samman ord, Alf Hambe. Men i går fick jag verkligen se att det är en del av verkligheten!

4 kommentarer:

Agneta sa...

Härligt att läsa om våren. Jag längtar verkligen att snön ska försvinna, men vi har fortfarande stora drivor kvar här i Sundbyberg.
Kram

m-tha sa...

Vilka fantastiska bilder igen! Och hur i hela fridens namn lyckades du hamna framför harar som hoppar kråka och dessutom minnas Alf Hambes visa... jag fattar inte..

Anmaja sa...

Hararna i sin ystra dans - sååå underbart. Ja rent av vackert!

Hadebra på andra sidan sundet.

Kram - Anna

Anmaja sa...

GLAD PÅSK! ♥ ♫ ♪ ☆ ☀
Anna